HomeVeselībaSports nogalina – fiziskā kultūra ārstē un dziedē!

Sports nogalina – fiziskā kultūra ārstē un dziedē!

Cilvēce ir izpētījusi to, cik daudz ir jākustas, lai uzlabotu veselību, uzlabotu pašsajūtu un samazinātu sirds asinsvadu slimību risku, tas nav noslēpums. 

Precīzi aprēķini un pētījumi, kas izdarīti arī uz cilvēkiem, norāda, un uz to aicina lielākā daļa pasaules valstu veselības speciālistu, maģiskā formula ir – 

nedēļas ietvaros

A. 150 min mērenas aerobās slodzes – tās ir 3x 50min pastaigas vai lēna skriešana, velosipēds, bokss, teniss, galda teniss, peldēšana utt.

B. un 2 līdz 3 spēka vingrinājumu treniņi – smagatlētikas zāle, stieņi, jebkuri spēka vingrojumi 45 min.

Tomēr, lai arī šī sakarība netiek slēpta no sabiedrības, nav daudz cilvēku, kuri ievērotu šīs vienkāršās formulas protokola sastāvdaļas.

Neviens (!) fizioterapeits neieteiks pārslodzi, skeleta muskulatūras un locītavu traumas – tāpēc jebkāda veida fiziskais slodzei būtu vispirms jābūt drošai un netraumējošai.

Tāpēc, lai sevi netraumētu, es aicinu – pirms dodies uz svaru zāli, iepazīties ar savu anatomiju, savu organisma elementāro bioķīmiju, fizikas, ķīmijas, bioloģijas pamatiem. 

Ķermeni nevar nomainīt kā mašīnu vai datoru, to nevar nopirkt jaunu, ja vecais apnicis vai esam to sačakarējuši un tas ir nolietojies.

Viens no signāliem, lai sevi pieņemtu un izturēties saudzīgi pret to, ko nekādi nevari nomainīt (miesu), atnāca pie manis tikai tad, kad guvu savas pirmās nopietnās traumas. 

Katram šīs atklāsmes atklājas savā veidā. 🙂

Ir brīnumaini, ko mūsu ķermenis spēj darīt ne tikai kustību, be arī detoksa un t reģenerācijas ziņā – rētas dzīst, daudz kas atjaunojas un ir trenējams, bet ne viss.